Publicerad på

En härlig sommar är till enda…

Jamenvisst, har det varit en fin sommar med som vanligt många aktiviteter. En speciell händelse denna sommaren var ju OS i Paris, där Sverige kammade hem många fina medaljer. Vi kom på 16:e plats i medaljligan med 4 guld, 4 silver och 9 brons. Vilken prestation från alla medaljörerna! Vi är säkra på att flera trotsade det fina vädret och tittade på TV, på paddan och i mobilen för att följa våra svenska idrottare.

Paralympics startar den 28 augusti och håller på till 8 september – och Sverige skickar ett tjugotal deltagare – Håll tummarna för dem!
Men tankarna går ju även till gamla tider – den enda sommarolympiad med Sverige som värdland var 1912. Öppningsceremonin var lite annorlunda än dagens.

Det var 2 490 deltagare från 28 nationer som tävlade i 102 grenar, del flesta män men 57 kvinnor deltog som tävlande. Att jämföras med OS i Paris 2024 med 10 500 deltagare från 206 länder.

1912 vann faktiskt Sverige medaljligan enligt den tidens räknesystem då alla medaljer räknades utan ta hänsyn till valör. Efter dagens, då antal guldmedaljer räknas först, skulle USA stått som etta i tabellen med 25 guldmedaljer och med Sverige som mycket god tvåa med 24 guldmedaljer.

Alla grenar har inte följt med genom åren. Oscar Swahn blev vid nästan 65 års ålder guldmedaljör i ”Löpande hjort – enkelskott” både individuellt och i lag.

Andra grenar som inte finns med längre är dragkamp, som Sverige tog guld i!
Greta Johansson blev vår första kvinnliga guldmedaljör genom sin seger i damernas raka 10 meters trampolinhopp som hölls i Djurgårdsbrunnsviken.

Läs mer om våra guldmedaljörer 1912 på Lista över svenska medaljörer vid olympiska sommarspel – Wikipedia

En deltagare på OS 1912 försvann under sitt maratonlopp – det var den japanske deltagaren Shiso Kanaguri  som blev känd under epitetet ”japanen som försvann”.

Så vad hände? Jo det var väldigt varmt dagen för loppet och när Kanaguri passerade en trädgård i Tureberg i Sollentuna kommun efter ha sprungit lite mer än halva loppet, bjöd den vänliga familjen Petré honom att slå sig ned vid deras kaffebord och ta för sig av hallonsaft och bullar. Där spenderade Kanaguri resten av eftermiddagen i trevligt sällskap och på kvällen tog han tåget hem till hotellet i Stockholm och reste tillbaka till Japan. Under 1960-talet blev han inbjuden till Sverige och vid 76 års ålder avslutade han loppet med tiden 54 år, 8 månader, 6 dagar, 32 minuter och 20,3 sekunder. Ett svårslaget ”rekord”. Sollentuna kommun har satt upp en minneskylt.

ÄNDRADE ÖPPETTIDER

Under hösten kommer vi ha öppet i föreningslokalen under följande tillfällen:
18 september
kl. 18.00 extra föreningsmöte
19 oktober
kl. 11.00 – 14.00
2 november
Världsarvsdagarna 1-3 november och föreningen har en aktivitet den 2 november – mer information kommer på hemsida, facebook och nyhetsbrev senare under hösten.
16 november
kl. 11.00-14.00
1 december – 1:a Advent och boksläpp
Kl.11.00-14.00