Publicerad på

JULENS DÖRR PÅ GLÄNT!

När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas
att fira få advent

När andra ljuset brinner
är snart lucia här
hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär

När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor
och har ett fasligt styr

När fjärde ljuset brinner
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före dopparedan

Men inte stämmer väl det med ”dan före dopparedan” i fjärde versen? I år är ju fjärde advent och julafton samma dag. Borde inte 4:e advent vara söndagen den 17:e då? Låt oss vända oss till Svenska Kyrkan som skriver:

Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent. Enligt gammal tideräkning börjar en helgdag alltid klockan 18.00 kvällen före. Det är förklaringen till att vi i Sverige firar så mångar ”aftnar” som till exempel midsommarafton och julafton.

Det betyder att den 24 december, som iår sammanfaller med fjärde advent, är just ”dan före dopparedan”, eftersom dopparedan är helgdagen/juldagen. Synen på julhelgen har ju förändrats över åren, många av er kommer väl ihåg att Julafton var en ”halv arbetsdag” men idag är Julafton också en ledig dag för många.

På tal om jultraditioner. Jag växte upp med stadig jullunch med släkten hemma hos oss på Julafton, Kalle Anka kl. 15.00 och därefter julklappsutdelning och på kvällen risgrynsgröt, kaffe med dopp, något starkt för hågade vuxna och choklad och godis. Juldagen med middag hos någon i släkten och Annandag jul var det idrottstävlingar.  Skriv gärna till oss och berätta om era jultraditioner!!

Men det är inte Jul ännu – och kanske är inte alla era julklappsinköpen klara. Då kanske Föreningen Gamla Carlscrona kan erbjuda en bok eller ett häfte som en julklapp.

Vi har öppet i våra lokaler på Alamedan 11, lördagen 16:e december mellan klockan 10.00-14.00 och samma dag  har vi ett stånd i Wachtmeister Galleria och vi kommer att stå där mellan klockan 10.00-14.00.

I Wachtmeister Gallerian kommer vi att försälja vår Årsbok 2023 – ”En bild säger mer än tusen ord” och vårt häftet med bilder från Möllebacken som vi presenterade vid årets Lövmarknad samt ett urval av våra Carlscronagram. I föreningslokalen finns ett stort utbud av böcker, häften, vykort, och Carlscronagram att botanisera bland.  Välkomna!