Publicerad på

TJUGONDAG KNUT – DANSAS JULEN UT

Tjugondag.

Då tar julen riktigt slut
för oss allesamman,
ty på tjugondagens Knut
ska vi dans julen ut,
plundra granen samman.
Lilla gran, sörj ej då
kanske får i vår du stå
mitt i valborgsflamman.

Elsa Beskovs dikt ”Januari”

Knut Levard – dansk prins

Vem är Knut?

Den 13 januari firas St. Knuts dag i Sverige och i Finland, eller mer vanligt ”tjugondag jul.” Knut Levard, eller på latin Canute Lavard, var en dansk prins född 1096 som blev mördad av sin kusin och rival den svenske kungen Magnus Nilsson den 7 januari 1131 för att Magnus skulle försäkra sin väg till dansk kung, vid denna tiden var Danmark ett valrike. Det blev inte som Magnus hade tänkt, ett inbördeskrig bröt ut i Danmark och samtidigt spreds det rykten om mirakler vid Knuts grav. Magnus förlorade kungastriden och det blev Knuts halvbror Erik Emune (den minnesvärde) som blev dansk kung. Knut son Valdemar (1131-1182), som föddes efter faderns död, blev så småningom kung av Danmark med tillnamnet ”den store”, och han påverkade påven att helgonförklara sin far 1169.

Varför firar man då St. Knut den 13 januari och inte den 7 januari?

13 dagar efter julafton (7 januari) finner de tre vise männen, enligt kyrklig tradition, Jesu födelseplats i Betlehem. Även om man under en lång tid i Sverige och Finland firat St. Knut på den 7 januari beslöts i Sverige 1680 att flytta St. Knuts dag till den 13 januari, som då blev just ”tjugondag Knut”. I Danmark har man kvar St. Knut på sin dödsdag 7 januari.

I lördags var den 13 januari 2024, och vi hoppas att ni alla hade julgransplundring, dansade ut julen och firade av St. Knut efter en jul- och nyårshelg som bjudit på rejält snöväder.

Filmvisning

Lördagen 20 januari är det dags för filmvisning i Gamla Carlscronas lokaler på Alamedan 11. Vi bjuder på popcorn och om någon har en kaffetarm som värker så bjuds det på kaffe också.
Vi öppnar lokalen klockan 11.00 och 14.00 kör vi igång filmen – ”Vi gaur igen” – Revypärlor från 1931-2005. MYCKET VÄLKOMNA!

För er som ännu inte införskaffat Årsboken 2023 finns det möjlighet att köpa den och naturligtvis andra äldre årgångar och även häftet om Möllebacken som kom ut till förra årets Lövmarknad.

Många av er har hört av er angående medlemssidan. Vi har för avsikt att öppna upp den i slutet av månaden och inloggningsinformation kommer att skickas ut i vårt nyhetsbrev som går till er som har meddelat oss er epostadress. Medlemsidan kommer att vara nåbar för alla er som har betalt medlemsavgift för år 2023 eller år 2024. OM ni inte har lämnat er epost adress skicka den gärna till info@fgc.nu och i samma epost ange ert namn och adress.

Vi meddelar på hemsidan när medlemssidan är öppen för inloggning.

Återigen välkomna till ett nytt år 2024 med Föreningen Gamla Carlscrona

Styrelsen.