Publicerad på

Påsk – en tid för att äta ägg

Varifrån kommer påskfirandet?

Påskfirandet är ursprungligen en judisk traditionell högtid till minnet av uttåget ur Egypten, då israeliterna flyr från fångenskapen ledda av Moses och hans bror Aron. Tidpunkten för uttåget är inte helt klarlagt, men baserat vad som sägs i 1:a Kungaboken i Bibelns Gamla Testamente kan ha varit mellan 1448 – 1446 f.Kr. Man skall då veta att det finns andra skrifter som pekar på senare tidpunkt runt 1200 f.Kr. I vilket fall som helst är det väldigt länge sedan.
Den Judiska högtiden kallas Pesach och är en av de viktigaste judiska högtiderna. Och det är lätt att se att härleda ordet Påsk från ordet Pesach.

Dymmelonsdag och Skärtorsdag

Dymmelonsdag kommer från traditionen i Skandinavien att ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna med trästavar, eller ”dymlar”, för att ge en dämpad klang för att markera den ”stilla veckan” och att Långfredagen är snart kommen. En mer folklig sed var förr att fästa lappar på ryggen på varandras ryggar – ofta med en rolig anspelning i bild eller text.

På skärtorsdagen blev enligt Bibeln Jesus förrådd av sin lärjunge. I romersk-katolska kyrkan är detta en reningsdag, därav ordet skär, som kommer från det fornnordiska ordet för ”ren”, ”vacker”, ”blank eller ”klar”. Det är samma förled som i Skärselden – som skulle rena själen. Mer folkligt är detta dagen då häxorna reser till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Det är därför allehanda försiktighetsåtgärder gjordes såsom gömma kvastar och spis rakor, stänga skorstensspjäll, elda vårdkasar och skjuta gevärsskott i luften för att skrämma bort häxorna. En annan tradition är att barn klär ut sig till häxor med tecknade kort och önskar glad påsk och ber att få lite godis, traditionen började så tidigt som på mitten av 1800-talet. Vi är väl många som har minnen av detta.

Men varför äter vi så mycket ägg?

Det finns två huvudsakliga skäl till äggätandet. I den romersk-katolska kyrkan är det påbjudit att fast 40 dagar innan påsk och under den tiden får man inte äta ägg. När påsken kommer är fastan slut och man kan åter äta ägg. Under dessa fyrtio dagar hade bondesamhällets hönor lagt väldigt mycket ägg som inte användes så när väl påsken kom var det ett stort lager som skulle ätas upp.

Det sägs att vi äter runt 70 miljoner ägg under påsken, mer än vi någon annan helg.
Målade och dekorerade ägg gavs ofta bort till vänner och bekanta i påsktid. Att ge varandra påskägg på påskafton är en europeisk sed, sedan i varje fall 1700-talet.
Skriv till oss om er familjs traditioner runt påsk – info@fgc.nu.

Årsmötet den 21 mars

Den 21 mars kl. 18.00 hade Föreningen Gamla Carlscrona sitt årsmöte i Konserthusteaters foajé. De var en skara på runt 25 personer som var närvarande. Årsmötesprotokollet kommer att laddas upp på medlemsidorna och aktuell information om styrelsen sammansättning kommer att finnas tillgänglig på hemsidan inom kort.

Nytt lösenord

Lösenordet till medlemssidorna kommer att ändras och det nya lösenordet kommer att skickas ut till samtliga medlemmar som har informerat föreningen sin epost adress. Du kan också kontakt vår medlemsansvarige Eva Mahs om du behöver hjälp.

En Glad Påsk önskar styrelsen