Publicerad på

Sommartiden är här

Sjung om studenten…..
Syrener blommar,
studenter håller baler,
skolan är slut
böcker åker ut
sommarlovet väntar……..
Sjung om studentens lyckliga dag
låt om oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
I våra sinnen bo
hoppet är vår vän
och vi dess löften tro
när vi knyta förbund in den lund
där de härliga lagrarna gro
där de härliga lagrarna gro
HURRA

Men varför bär studenter en vit skärmmössa?

1845 hålls ett stort möte för danska, svenska och norska studenter i Köpenhamn. En särskild huvudbonad fångar allas intresse och vips är en ny tradition född. Det var de svenska delegaterna som kom till Köpenhamn bärande vita mössor med kokarder i de svenska nationalfärgerna blått och gult medan de norska delegaterna bar en svart mössa med brätte och kvast.
Idag används mössan under en väldigt begränsad period, men förr bar studerande stolt sin mössa året om för att visa att de var universitetsstuderande, eftersom då var mössan förbehållen studerande vid universitet. Under 1960-talet togs mösstraditionen över av gymnasieelever och bärs idag enbart av dessa och vid en begränsad tid.
När Sverige införde formellt studentmössa 1862 för det för att markera avlagd studentexamen och då fanns mössan både i sommar- och vintermodell. Sommarmössan var vit. 1968 avskaffas studentexamen och mössan blev endast en symbol för att man har slutat gymnasiet oavsett avgångsbetyg.

Lövmarknaden

20 juni är det dags för Lövmarknaden i Karlskrona, dagen före midsommarafton. Traditionsenligt blir det ett blandat utbud av knallar, mat och musik. Men också lansering av Föreningen Gamla Carlscronas årshäfte! Årets häfte handlar om stadsdelen Kalvhagen – den västra delen.
Vi har traditionsenligt ett stånd nedanför trappen till Trefaldighetskyrkan och säljer Årsboken 2023, Årshäftet 2023 om stadsdelen Möllebacken och vi startar försäljningen av årets årshäfte 2024 som handlar om stadsdelen Kalvhagen!
Ha en härlig sommar och välkomna till Lövmarknaden.
Styrelsen.